Cognitieve ontwikkeling

Om kinderen te bereiken en te motiveren is het belangrijk dat je hen aanspreekt binnen hun belevingswereld. Voor kleuters is deze belevingswereld nog erg klein en gaat vooral over de directe leefomgeving (Goorhuis-Bouwer, 2006). Om op deze kennis aan te sluiten is er daarom voor gekozen om de boom op het schoolplein centraal te laten staan in de lessenserie. Met behulp van deze boom zullen de kinderen vervolgens hun horizon verbreden, omdat zij zich gaan verdiepen in de verschillende aspecten die met de boom te maken hebben.

De belevingswereld van de kinderen wordt ook op een andere manier geprikkeld. Tijdens de lessen zal namelijk een verhaal verteld worden over een vogeltje. Dit vogeltje zal bij alle lessen terug komen. Door gebruik te maken van een figuurtje zullen de kinderen zich makkelijker kunnen inleven. Zij zullen de stof dan beter onthouden.

De lessen doen bovendien een beroep op verschillende intelligenties. Dit is bewust gedaan omdat kinderen elk op een andere manier leren (Gardner, 1998). Door rekening te houden met de verschillende intelligenties is het mogelijk om alle kinderen te bereiken, ondanks individuele verschillen.

 

Onderzoekend en Ontwerpend leren

De ontworpen lessenreeks maakt gebruik van OOL-didactiek. Het primaire doel van OOL is het stimuleren en ontwikkelen van een wetenschappelijke houding (van Graft & Kemmers, 2007). Bij de onderbouw staat deze didactiek aan de basis. De OOL-didactiek bij kleuters is daarom vooral gericht op het verwonderen en het leren om vragen te stellen. Ook is het belangrijk dat de kinderen zowel hands-on als minds-on aan de slag gaan. Hands-on houdt in dat de kinderen concreet met materiaal aan de slag gaan. Minds-on houdt in dat de kinderen gaan nadenken over hun ervaringen. Door zowel hands-on als minds-on te werken zullen ervaring en kennis aan elkaar gekoppeld worden (van Graft & Kemmers, 2007). In de lessenreeks is de OOL-didactiek zichtbaar. Kinderen maken veel gebruik van hun zintuigen (ruiken, voelen, kijken) en worden op basis van hun ervaringen uitgedaagd om vragen te stellen. Ook zijn er aan elke les opdrachten gekoppeld waarbij de kinderen zelf aan de slag kunnen gaan en kunnen experimenteren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb