Cognitieve ontwikkeling en onderzoekend en ontwerpend leren
Deze lessenserie richt zich helemaal op de dingen aan en om de boom: schommelen aan een tak, de dieren en planten die in de boom wonen en het klimaat dat van invloed is op de boom. Geschiedenis, techniek, biologie en aardrijkskunde komen allevier aan bod.
De uitgewerkte les, les 1 in deze serie, maakt gebruik van zowel ontwerpend als onderzoekend leren. Onderzoekend leren is terug te vinden in de 1-minuut-oefeningen. De kinderen onderzoeken hoe lang een minuut duurt en hoe lang een specifieke activiteit duurt. Daarna gaan de kinderen ontwerpend leren doordat zij een planning maken die vervolgens geëvalueerd en bijgesteld moet worden.
Op deze manier leren de kinderen gebruik te maken van een tijdbalk, wat valt binnen kerndoel 51 van geschiedenis. Doordat de tijdbalk wordt gebruikt voor een periode in de toekomst, waarbij de kinderen ook tijd moeten leren inschatten en de volgorde van handelingen moeten bepalen, oefenen zij met plannen, een van de executieve functies zoals beschreven door Norman en Shallice (1986).
Les 2 is een techniekles en het vervolg op les 1. De planning uit les 1 kan daar worden geëvalueerd maar tegelijkertijd is het een les met ontwerpend leren. De kinderen maken en evalueren verschillende knopen.
Les 3 is een puur onderzoekende natuurles. De kinderen zoeken, benoemen en bestuderen de verschillende dieren en planten die op de boom leven. Deze les biedt ook mogelijkheden om te voorspellen en onderzoeken waarom deze dieren en planten hier samenleven.
Les 4 tenslotte is weer een onderzoekende les naar de invloed van het klimaat op de boom. Bomen en het klimaat in Nederland worden vergeleken met bomen en het klimaat in een ander land. Aan de hand van voorspellingen zetten de kinderen een experiment op in de klas. Wat gebeurt er met twee verschillende soorten planten in hetzelfde klimaat?
Maak jouw eigen website met JouwWeb