Naut is een methode voor het vak Natuuronderwijs in de bovenbouw van het basisonderwijs. Naut wordt uitgebracht door Malmberg.

 

Didactiek

Naut is een methode waarbij steeds een thema centraal staat. In een jaar worden 5 thema's behandeld, welke om het jaar herhaald worden. Dit betekent dat in de groepen 5 en 7 en 6 en 8 dezelfde thema's worden behandeld.

 

Ieder thema bestaat uit vier lessen, waardoor de methode ruimte vrijlaat voor de leerkracht om zelf met het thema aan de slag gaan. Aangezien de methode voornamelijk overdragend is en weinig aanzet tot zelf ontdekken, zou de leerkracht deze gelegenheid kunnen gebruiken om hier zelf een activiteit voor te ontwerpen. Dit wil niet zeggen dat Naut helemaal geen mogelijkheden bezit tot ontdekkend leren. De methode bevat lessen waarin de leerlingen klassikaal aan de slag gaan met een experiment, wat de methode duidelijk hands-on maakt. Bovendien zijn dit slim opgezette proefjes die het ontwerpend en ontdekkend leren aanmoedigt.

 

Bijkomend voordeel is dat er een duidelijke instructie is voor de leerkracht. In de handleiding van Naut staat de instructie duidelijk omschreven. Ook biedt de methode de mogelijkheid de kinderen zonder instructie aan het werk te zetten; de leerkracht kan per lesonderdeel kiezen of hij/zij instructie geeft of niet. De opdrachten zijn bedoeld om door kinderen individueel te worden gemaakt.

 

Om de leerlingen te prikkelen, opent iedere les met een afbeelding (bijvoorbeeld een foto of illustratie). Dit is tevens een moment waarin de les aanzet tot ontdekken. Het boek bevat meer illustraties, maar deze dienen ter ondersteuning van de tekst en om de kinderen te laten oefenen met het interpreteren van bronnen. 

 

Differentiatie

Naut differentieert op meerdere gebieden, te weten: het niveau van de kinderen, taalbeheersing,  werktempo en meervoudige intelligentie.

 

Differentiatie op werktempo

Naut biedt kinderen, die snel werken en/of het goed doen, extra uitdaging door aan iedere les een aantal extra opdrachten toe te voegen. Deze opdrachten bevatten meestal open vragen, welke voor meer verdieping zorgen. Ook staan er in de leerkrachthandleiding altijd aanwijzingen voor de leerkracht om de activiteiten makkelijker of moeilijker te maken.

 

Differentiatie op taalbeheersing.

De leerkrachthandleiding van Naut bevat het onderdeel Taalsteun, waar manieren worden genoemd voor de leerkracht om taalzwakke leerlingen extra te ondersteunen.

 

Differentiatie op meervoudige intelligentie.

Vooral leerlingen die ruimtelijk-visueel intelligent zijn, zullen sneller aansluiting vinden bij Naut. De methode bevat veel strips en foto’s die betrekking hebben op de lesdoelen.


Kerndoelen en leerlijnen van SLO TULE
Als je naar de thema’s van Naut kijkt, wordt al snel duidelijk dat de kerndoelen van het domein Natuuronderwijs van SLO-TULE nauwgezet worden gevolgd. In de leerkrachthandleiding staat dit ook expliciet vermeld. Zo leren de leerlingen bijvoorbeeld over de voortplanting van planten, dieren en mensen en de ontwikkelingen die zij doormaken om hiertoe in staat te zijn (Kerndoel 40). De basis voor dit thema wordt gelegd in groep 6 en in groep 8 gaan leerlingen hier verder op in.

Omgevingsonderwijs

Doordat Naut een methode voor natuuronderwijs is, konden de auteurs gemakkelijk aandacht besteden aan omgevingsonderwijs. Vooral waar de thema’s die betrekking hebben op het weer, licht, geluid, planten en dieren zijn de lessen gericht op omgevingsonderwijs, zodat leerlingen de relatie leggen tussen de stof in het boek en hun eigen belevingswereld. Er wordt een duidelijke relatie gelegd tussen de omgeving in en om de school (zoals het schoolplein), voorwerpen die het kind misschien zelf bezit (zoals een fietsdynamo) en het weer. Ook wordt erop gewezen dat de natuur zich overal bevindt, zelfs op weg van huis naar school. Voor kinderen in dichtbebouwde gebieden is het belangrijk dat zij zich dit realiseren.


Vakintegratie

Naut zoekt zo hier en daar ook andere domeinen op dan het natuuronderwijs. Zo leren de leerlingen tekeningen te maken van dieren en deze te beschouwen. Daarmee wordt kunstzinnig onderwijs geïntegreerd. Ook zorgen thema’s als ‘het weer’ ervoor dat er verbanden worden gelegd met het vak aardrijkskunde. Bij lessen waarin leerlingen leren over machines en mechanieken wordt vaak gekeken naar de totstandkoming van zulke voorwerpen. Waarom werden ze ontwikkeld? En hoe zagen die voorwerpen er vroeger uit? Dit integreert het vak geschiedenis in de methode.


Vormgeving
Meer nog dan Meander, maakt Naut gebruik van een opvallende vormgeving. Veel meer dan Meander, legt Naut de nadruk op foto’s en afbeeldingen. Dit dient vooral om de teksten in de boeken concreter te maken, zodat leerlingen een duidelijk beeld hebben van het besproken onderwerp. Wel is het duidelijk dat de uitgevers rekening hebben gehouden met de kennis van de leerlingen over een onderwerp. Lessen over de fiets bevatten opvallend minder plaatjes dan een les over schimmels.

Maak jouw eigen website met JouwWeb